Verslag: Maarten Luther, Reformator tussen Rome en Wittenberg

Wederom werd de avond goed bezocht. Er waren zo’n 45 bezoekers waaronder een tweetal jonge potentiële theologen van rond de 17 jaar. Na het openingsgebed en een introductie van de spreker begon prof. dr. Sabine Hiebsch met een lezing over Martin Luther. Ze ging in op zijn persoon, zijn theologie en zijn nalatenschap.  Volgens haar was Maarten Luther iemand die zijn tijd oversteeg, hij ontwikkelde zich van monnik tot veroordeeld theoloog. Tussen 1483 en 1546 navigeerde Luther door een revolutionaire periode van immense verandering. Hij bloeide op te midden van revolutionaire discussies, zoals Copernicus’ uitdaging van het geocentrische wereldbeeld. Zijn achtergrond als voormalig monnik vormde zijn theologisch en bijbels begrip aanzienlijk. Na zijn veroordeling in 1521 vond hij toevlucht bij Frederik de Wijze en legde zijn theologische principes vast in de ‘sola’s’. Luther’s invloed strekte zich uit tot in Nederland, met name Antwerpen, ook wel ‘Wittenberg aan de Schelde’ genoemd. Ondanks verbinding tussen Augustijnse kloosters in Antwerpen en Wittenberg, veranderde de situatie door de inquisitie van Karel V. De verbranding van de eerste Lutherse martelaren in Brussel in 1523 leidde volgens Sabine Hiebsch ertoe dat Luther bemoedigende brieven schreef aan gelovigen in de Lage Landen.

Na een pauze werden er veel vragen gesteld.  Zo werden door de deelnemers vragen gesteld over invloed van de theologie van Martin Luther op de Dortse Leerregels, Luther en antisemitische en over hoe Luther tegen huidige ontwikkelingen in de theologie aan zou kijken.

In de knusse gemeenschapsruimte nabij de prachtige kapel werd onder het genot van een glas wijn nog even doorgesproken over de nalatenschap van de bekende hervormer.