Lezing en debat: Theologie, politiek en cultuur

Lezing en debat met medewerking van prof. dr. Erik Borgman

Het lijkt plotseling te zijn gebeurd: op tal van terreinen lijkt de Nederlandse samenleving vastgelopen. Van klimaatverandering tot de toeslagenaffaire, van teveel migranten tot te weinig woningen: er zijn niet alleen grote problemen, maar we worden het maar niet eens over hoe ze aan te pakken. 

Dat verandert pas als we de fundamentele aard van de problemen erkennen en wij ons realiseren dat we niet zomaar iets moeten veranderen, maar dat wij ons moeten bekeren, stelt Erik Borgman. De noodzaak tot bekering kunnen we echter nauwelijks nog bedenken, omdat onze cultuur ons dwingt om zelf ons leven op individuele basis vorm te geven. Waarbij wij zelf het stuur zijn. Bekering betekent echter: ons naar iets of iemand anders toekeren die ons stuurt. 

In deze zin is onze politieke en culturele crisis een religieuze en theologische. Door wat of wie laten wij ons nog aanspreken of leiden? Waar weten we ons afhankelijk van en maken wij ons ook willens en wetens afhankelijk van? De Mensenzoon is niet gekomen om gediend te worden, maar om te dienen, zegt Jezus in het evangelie. Kunnen en willen wij ons leven zien als dienst. En waaraan dan?

SONY DSC

Erik Borgman is lekendominicaan en hoogleraar theologie aan Tilburg University. Hij bedrijft theologie als eigenzinnige bijdrage aan de cultuur en is een veelgevraagd spreker over zaken op het grensgebied van theologie en seculiere cultuur, kerk en samenleving. Hij schreef onder meer: Overlopen naar de barbaren: Het publieke belang van religie en christendom (2011) en Leven van wat komt: Een katholiek uitzicht op de samenleving (2017). Hij werkt aan een meerdelig werk onder de titel Alle dingen nieuw: Een theologische visie voor de 21ste eeuw. Het eerste deel daarvan verscheen in 2020. 

18 januari | 2024

St. Mary’s Chapel | Diepenheimseweg 102 | Markelo

U kunt zich hier aanmelden: